De tijd waar je op de Google zoekmachine adverteert door enkel je op zoekwoorden te richten is voorbij. Deze vernieuwing brengt een enorm voordeel met zich mee. Maar voor we ingaan op dat voordeel gaan we eerst eens kijken naar het grote probleem met Google advertenties.

Het probleem met Google Zoekadvertenties: Wie zoekt vs. Wat men zoekt

Het probleem met Google advertenties is dat je weet wat men zoekt maar je niet weet wie er zoekt. Ik heb zo de campagne beheerd van een bank die een financieringsproduct voor werkkapitaal van ondernemingen heeft. Zoektermen als
– working capital credit
– working capital finance
– working capital financing

… klonken als goud in de oren ?. Op het eerste zicht zou je denken dat dit zeer goede zoektermen zijn omdat ze rechtstreeks overeenkomen met het aangeboden product. Niks was echter minder waar want de termen worden ook gebruikt door investeerders op de aandelenmarkten. Deze komen ze tegen bij het lezen van jaarrekeningen en zoeken ze op voor een beter begrip. Daarnaast zijn er ook veel studenten economie die deze termen opzoeken naar aanleiding van hun studiewerk. Dus veel kliks die nooit in conversies kunnen resulteren maar die wel geld kosten.

Destijds optimaliseerden we de campagne door in de advertentieteksten het doelpubliek duidelijk te maken. Maar ook dat was niet 100% effectief omdat veel mensen ook niet altijd alles lezen of gewoonweg nieuwsgierig zijn en toch doorklikken.

Wie zoekt is ook belangrijk in B2C markten

Dit probleem komt trouwens ook voor in B2C. Een mooi voorbeeld hier vind je in de bouwsector. Een schrijnwerkerij die deuren op maat levert en deze komt plaatsen bij je thuis wil geen bezoekers op de landingspagina krijgen van mensen op zoek naar deuren in de Brico of de Gamma. Dat is gewoon het verkeerde publiek. Ook hier kun je uit de zoekopdrachten niet altijd opmaken wie er op zoek is:
– schuifdeuren
– glazen deuren
– binnendeuren
– Etc.

Zijn het doe-het-zelvers of mensen die oog hebben voor design en maatwerk willen?

Vroeger kon je dat onderscheid helemaal niet maken maar vandaag kan men dat onderscheid wél maken. Weinig adverteerders weten hoe je dit moet doen en draaien campagnes die niet converteren bij het juiste publiek. Hierdoor is er vaak een hoog percentage aan ongekwalificeerde leads en men denkt dan dat Google Zoekadvertenties niet het juiste kanaal is om de doelgroep te bereiken maar dat is lang niet altijd het geval.

De uitdaging bij het fine-tunen van de targeting

Het probleem blijft echter wel dat het enorm moeilijk is om de targeting van zoekadvertenties te fine-tunen. Er zijn dermate veel categoriën waarop de je targeting kunt gaan instellen dat het zelfs voor experts een enorm kluwen is. Het is zaak om de juiste targeting te vinden. Er zijn honderden categoriën en er kunnen bovendien ook combinaties gemaakt worden. Om te achterhalen welke targeting de juiste is moet je beginnen te experimenteren. Maar door de grote hoeveelheid aan mogelijkheden is dat dus een werk van lange adem.


De Oplossing: Targeting fine-tunen door middel van Artificiële Intelligentie

Om dit aan te pakken hebben we eigen technologie ontwikkeld die aan de hand van artificiële intelligentie de juiste targeting parameters achterhaald. Hierdoor kunnen we zoekcampagnes van onze klanten fine-tunen zodat ze de juiste leads opleveren binnen de vooropgestelde budgetten. Cost per lead en cost per sale zijn daarbij natuurlijk van primordiaal belang.

De eerste maanden wordt de targeting van de campagne geleerd. Eenmaal deze aangeleerd wordt de cost per lead serieus naar beneden gehaald doordat ongekwalificeerde leads minder voorvallen.

Als u interesse hebt om te leren hoe dit alles toegepast kan worden voor jouw bedrijf aarzel dan niet om ons te contacteren.

Let’s connect:
Jessie Dedecker, Zaakvoerder viaKMO

viaKMO: Klanten Werven via het Internet

+32 486 909963